In delen van Friesland en Drenthe is de afgelopen 24 uur 20 tot 30 centimeter sneeuw gevallen. Een woordvoerder van het KNMI in De Bilt sprak van matige tot zware sneeuwval. “Dit komt niet vaak voor,” zei hij woensdagochtend.

Verwacht wordt dat woensdagochtend uiteindelijk bijna het hele land te maken krijgt met sneeuwval, al zal die niet meer zo zwaar zijn. Een band met sneeuwbuien trekt van het noorden over het zuiden. Het KNMI verwacht 5 tot 10 centimeter op sommige plaatsen.

Omdat de temperatuur niet boven nul komt, blijft de sneeuw waarschijnlijk liggen en krijgt het verkeer er last van in de vorm van gladheid.

[b]Rijkswaterstaat[/b]

Rijkswaterstaat in Friesland kan de sneeuwval gewoon niet aan. Dat meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Friesland woensdag voor Omrop Frysl?n.

Volgens de zegsman zijn alle zestig strooi- en schuifwagens ingezet maar was het geen doen. Daarbij heeft de provincie Friesland op kleinere wegen ongeveer dertig strooiwagens op pad gestuurd.

Omdat er vannacht weinig verkeer was, is het zout niet ‘ingereden’, aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat. Gevolg is dat er op sommige plaatsen nauwelijks verkeer mogelijk is. Busmaatschappij Arriva houdt zijn bussen voorlopig binnen. Treinen rijden wel.

[b]Persbericht Politie:[/b]
[i]Frysl?n: gevolgen sneeuwval[/i]
In Frysl?n zijn alle wegen slecht begaanbaar, dit geldt voor zowel rijkswegen, als provinciale- en gemeentelijk wegen. Dit heeft de politie doen besluiten het advies te geven om thuis te blijven, als u niet echt de weg op hoeft. Gaat u toch de weg op, dan dient rekening te worden gehouden met stagnatie door de sneeuwval.
Vanaf vanochtend vroeg zijn er ongeveer 35 aanrijdingen en slippartijen geweest. Dit heeft niet geleid tot persoonlijk letsel, wel materiele schade. Ongevallen vonden bijvoorbeeld plaats in Joure, Oudehaske, Franeker, Veenwouden, Burgum, Oosterzee en Heerenveen Zuid. Op de oprit van de A32 is hier een vrachtwagen van de weg afgegleden, dit leidde tot een stremming omdat de takelwagen dit punt ook niet kon bereiken.
Op dit moment (08.10 uur) is het relatief rustig op de weg.

[i]Op de foto’s is te zien dat diverse automobilisten toch proberen van a naar b te komen, sommigen van hen kwamen erachter dat dit niet altijd lukte.[/i]

Deze foto’s zijn gemaakt in Appelscha door Klaas de Groot:
[url=http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/562.jpg][img]http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/thumbs/562.jpg[/img][/url] [url=http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/563.jpg][img]http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/thumbs/563.jpg[/img][/url] [url=http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/564.jpg][img]http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/thumbs/564.jpg[/img][/url]
[url=http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/565.jpg][img]http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/thumbs/565.jpg[/img][/url] [url=http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/566.jpg][img]http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/thumbs/566.jpg[/img][/url] [url=http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/567.jpg][img]http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/thumbs/567.jpg[/img][/url]

[url=http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/568.jpg][img]http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/thumbs/568.jpg[/img][/url] [url=http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/569.jpg][img]http://www.112oosterwolde.nl/include/images/news/thumbs/569.jpg[/img][/url]

De foto’s hieronder gemaakt in Oosterwolde door 112oosterwolde: