De politie heeft een 22-jarige man uit Weststellingwerf, een 24-jarige man uit Heerenveen en een 20-jarige vrouw uit Wolvega aangehouden voor de brandstichting in ‘Scouting Hiem’ op 7 januari 2006 aan de Van Bienemalaan in Oranjewoud. Alle drie verdachten hebben bekend dat ze in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de brandstichting. Het crimeteam van de politie Heerenveen heeft de afgelopen maanden onderzoek verricht waarbij tientallen getuigen zijn gehoord. Uiteindelijk werd op dinsdag 23 mei de Heerenvener aangehouden en op donderdag 1 juni de man uit Weststellingwerf en vrouw uit Wolvega. De politie kwam de verdachten op het spoor door tips naar aanleiding van een beloning die was uitgeloofd door de verzekeringsmaatschappij, door diverse getuigen die zich bij de politie hadden gemeld en door het brandtechnisch onderzoek wat door de technische recherche van politie Frysl├ón en de verzekeringsmaatschappij was ingesteld. Het gebouw van de scouting bleek in brand gestoken te zijn met behulp van een zogenaamde molotovcocktail. Alle drie verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris, de twee mannen zitten nog vast, de vrouw is inmiddels in vrijheid gesteld.