De politie heeft oudejaarsnacht haar handen vol gehad aan een groot aantal incidenten in de provincie. Opvallend was het vele gebruik van zwaar, illegaal vuurwerk, zoals nitraat-, vlinder- en mortierbommen en lawinepijlen. Tientallen mensen raakten gewond door mishandeling of vuurwerk, een groot aantal vernielingen, ontelbare branden en brandjes door de hele regio en 40 aanhoudingen door de politie. Meer aanhoudingen zijn de komende dagen te verwachten.

Door de politie zijn tijdens de jaarwisseling circa 275 medewerkers ingezet om het “feest” in goede banen te geleiden. Daarbij had ze veelal met groepen jongeren te maken, die in meer of mindere mate onder invloed van alcohol of mogelijke andere middelen verkeerden. In Dokkum, Bakhuizen en Twijzel moest de politie zelfs gebruik maken van de wapenstok om jeugd te verwijderen om hulpdiensten het werk mogelijk te maken. Hieronder een overzicht van de meest opvallende incidenten in de Stellingwerven.

[b]Wolvega: lawinepijlen in beslaggenomen[/b]
De politie heeft zondagavond vroeg op de Hoofdstraat een 17-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op verdenking van het bezit van illegaal vuurwerk. Agenten zagen de jongen fietsen met een tas vol grote vuurpijlen. Na controle bleek het te gaan om zogenaamde lawinepijlen. Het illegale vuurwerk werd in beslaggenomen en de jongeman kreeg een bekeuring.

[b]Wolvega: politie houdt man aan na vernieling[/b]
De politie heeft maandagochtend op de Drafsportlaan een 21-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit. Een beveiligingsmedewerker hield de verdachte staande en waarschuwde de politie. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.