De politie Frysl├ón heeft een groot onderzoek naar ruim 200 winkeldiefstallen en oplichtingen in het noorden van het land afgerond. Het onderzoek werd gestart nadat op 29 december 2006 in Wolvega vier inwoners van Assen, twee mannen van 35 en 62 jaar en twee vrouwen van 34 en 58 jaar, op heterdaad werden aangehouden op verdenking van winkeldiefstallen. In de auto van de verdachten vonden agenten allemaal goederen die afkomstig waren van diefstal uit ongeveer tien winkels in Wolvega. ([url=http://www.112oosterwolde.nl/?pagina=14&newsid=6292&title=Wolvega:%20politie%20houdt%20vier%20winkeldieven%20op%20…]zie voor het persbericht van 30 december hieronder)[/url]

Meer dan 200 winkeldiefstallen
Tijdens het vervolgonderzoek door vier rechercheurs van de Friese politie bleek dat de verdachten in wisselende samenstelling op strooptocht gingen langs allerlei winkels en bedrijven door heel Nederland. Er werden bij ruim 200 winkels en bedrijven in onder andere Heerenveen, Gorredijk, Leeuwarden, Drachten, Leiden, Enschede, Norg, Rolde, Hengelo, Apeldoorn, Emmen, Assen, Veendam en Zwolle grote hoeveelheden kleding, levensmiddelen, tijdschriften, huishoudelijke artikelen, douchegarnituur en woon-accesoires gestolen.

Eten en slapen zonder te betalen
Uit het verdere politieonderzoek bleek dat de verdachten op meer dan 20 locaties in onder andere Harderwijk, Nunspeet, Appelscha, Apeldoorn, Spier, Eext, Amersfoort en Almelo hadden gegeten en/of geslapen zonder daarvoor te betalen. Ook maakte men regelmatig gebruik van een babbeltruc om zo onder voorwaarden goederen mee te krijgen. Uit het onderzoek bleek dat veel ondernemers niet de moeite namen om te vragen naar een legitimatiebewijs of andere relevante gegevens en veelal nalieten om aangifte te doen.

Al bijna 100 winkeliers hebben spullen terug gekregen
Bij twee doorzoekingen in woningen in Assen en Witten zijn door de politie een groot aantal goederen in beslaggenomen, waaronder maar liefst 450 dvd’s en ongeveer 200 kledingstukken. De Friese politie heeft inmiddels aan 97 ondernemers in Assen, Leeuwarden, Emmen, Wolvega, Norg, Roden, Hoogeveen en Smilde de gestolen goederen teruggegeven. De komende weken zullen nog eens 40 winkeliers door de politie worden bezocht om goederen terug te brengen.

Twee van de vier verdachten bleken al twee jaar actief te zijn en waren nog nooit met de politie in aanraking geweest. Uiteindelijk wisten deze twee de andere verdachten er ook bij te betrekken. Alle vier zijn op 8 februari in vrijheid gesteld in afwachting van verdere strafvervolging. De vier zullen zich moeten verantwoorden bij de rechter.