OOSTERWOLDE – De politie waarschuwt inwoners van Fryslân om bij betalingen met de pinpas alert te zijn op de aanwezigheid van skimapparatuur. Nu banken steeds meer aan preventie doen, ziet de politie een toename in het aantal skimgevallen bij betaalautomaten op plaatsen waar weinig toezicht is, bijvoorbeeld bij onbemande tankstations.

[b]Hoe te herkennen?[/b]
Skimmen is het kopiëren van de betaalpasgegevens op het moment dat een betaaltransactie wordt verricht. Hierna maken de fraudeurs een kopie van de pas en kunnen zo samen met de pincode geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland. Door het plaatsen van de apparatuur is de normale betaalautomaat vaak iets dikker dan normaal. Over de bestaande display en pasgleuf worden overzetstukken geplaatst. Hierdoor kan het zijn dat de kaart er niet goed in wil of verder dan normaal in het apparaat verdwijnt. Op deze manier wordt de magneetstrip afgelezen. Meestal is er een cameraatje in de buurt of kijkt iemand over de schouder mee om de pincode in beeld te krijgen. Maar soms worden ook overzetstukken op het toetsenbord geplaatst en wordt de code zo opgeslagen.

[b]Bel de Politie![/b]
Wat de politie de afgelopen periode ook opvalt, is dat de skimapparatuur niet meer dagen blijft zitten, maar na een paar uur weer verwijderd wordt. De daders zijn vaak dus nog in de omgeving aanwezig. Veelal gaat het om personen van buitenlandse afkomst die gebrekkig Duits en Engels spreken. Mocht u de aanwezigheid van skimapparatuur vermoeden, neem dan onmiddellijk contact met op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Kijk om u heen of u ook verdachte auto’s en/of personen ziet en blijf, indien mogelijk, bij de apparatuur tot de politie arriveert.