FRYSLAN – Op vrijdag 16 december trapt politie Fryslân de laatste verkeerscampagne van dit jaar af. Deze staat geheel in het teken van het rijden onder invloed van alcohol en is tot stand gekomen in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF). De campagne richt zich op mensen die onder invloed van alcohol een voertuig besturen. Daarnaast is er juist ook aandacht voor mensen die zien dat iemand onder invloed van alcohol bijvoorbeeld de auto in stappen. Zij worden aangespoord om de politie via 1-1-2 te bellen op het moment dat zij dit zien of weten. Het gaat om de bewustwording van het feit dat je een misdrijf pleegt wanneer je onder invloed een voertuig bestuurt.

[b][i]Bewustwording[/i][/b]
De campagne start op vrijdag 16 december, vlak voor de feestdagen en in de periode van kerst- en Nieuwjaarsborrels. Politie Fryslân wil weggebruikers ook in deze periode bewust maken van het feit dat je altijd een keuze hebt. Stap je toch met die borrel op achter het stuur of laat je de alcohol staan voor je de auto in stapt of regel je een BOB? Daarnaast wordt aan de medeweggebruikers gevraagd om de politie via 1-1-2 te bellen wanneer zij zien dat iemand van plan is om met drank op de auto in te stappen. Op dat moment pleegt zo’n bestuurder namelijk een misdrijf wat ernstige gevolgen kan hebben. Jaarlijks raken gemiddeld 964 mensen gewond bij een ongeval waar een bestuurder teveel heeft gedronken. Bij het doen van de melding is het belangrijk dat het kenteken van het voertuig en de rijrichting wordt doorgeven aan de Meldkamer Noord Nederland. Een dergelijke melding kan uiteraard ook voor bijvoorbeeld bromfietsbestuurders die onder invloed rijden gedaan worden.

[b][i]Campagne[/i][/b]
Net als bij de campagne voor landbouwverkeer en bromfietsers is ook dit keer weer de boodschap dat je veel ongelukken kunt voorkomen. Door bijvoorbeeld bewuster en beter voorbereid de weg op te gaan. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers. Maak het verschil. Kies voor veiligheid. Voor het verspreiden van de boodschap worden posters en viltjes ingezet. Deze worden aangeboden aan vele horecagelegenheden in de provincie. Daarnaast staat op de website [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url] onder andere feiten en cijfers over rijden onder invloed en kunnen e-cards verzonden worden.