GRONINGEN – Voorkom een ongeval: wees alert! Dat adviseert de politie uit Groningen, Drenthe en Fryslân de bezoekers van de Noordelijke Motorbeurs aankomend weekend in Martiniplaza in Groningen. Helder zicht en beschermende kleding bijvoorbeeld kunnen motorrijders helpen zonder kleerscheuren van hun stalen ros te genieten. Tijdens de motorbeurs kunnen bezoekers in de stand van de politie zien hoe de dienst Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie te werk gaat als er toch een ongeluk is gebeurd.

Bezoekers van de motorbeurs kunnen dit jaar een VOA-bus bekijken in de stand (nr 41) van de politie. Dit voertuig wordt ingezet op de plaats waar een ongeluk is gebeurd om de situatie in kaart te brengen, met onder meer foto’s en markeringen op de weg. De politie probeert daarmee de oorzaak van het ongeluk te achterhalen. Welke hulpmiddelen ze daarbij gebruiken, is tijdens de motorbeurs te zien. Ook ligt er een beschadigde motor in de stand waaraan goed is te zien wat voor impact een ongeluk heeft.

Uitleg over controles en lasergun
De politie uit de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân staat dit jaar gezamenlijk op de motorbeurs. Het evenement biedt weggebruikers en politie de kans om met elkaar in gesprek te gaan over hun ervaringen op de weg. Ook geven verkeersspecialisten tekst en uitleg over het hoe en waarom van verkeerscontroles. Bezoekers kunnen in de stand de verschillende controleapparaten, zoals een lasergun, van dichtbij bekijken. Ook is er een politiemotor met bijbehorende kleding te bewonderen.