OOSTERWOLDE – Vanaf deze week houdt de politie extra controles op het landbouwverkeer in de provincie Friesland. Uit vorige controles blijkt dat veel landbouwvoertuigen niet in orde zijn. De verlichting werkt niet altijd goed, er zijn vaak uitstekende delen achter een tractor die te ver uitsteken en er wordt onvoldoende markering gevoerd.

Ondanks dat landbouwvoertuigen vaak groot en opzichtig zijn, blijft het belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor de andere weggebruikers. Door defecte verlichting kunnen andere weggebruikers minder goed anticiperen op het landbouwverkeer. Uitstekende delen zijn met name gevaarlijk voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals (brom)fietsers, motorrijders en voetgangers. Het is dus van belang om deze uitstekende delen te voorzien van juiste markeringen. Zo kunnen andere weggebruikers het formaat van het voertuig, de aanhanger of de lading beter bepalen.

Ook kwamen de agenten diverse ladingen tegen welke niet goed vastgezet waren. Als het voertuig een ongecontroleerde wending maakt is de kans aanwezig dat de lading gaat schuiven waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De lading kan daardoor op de weg vallen of het gewicht verplaatst zich zo snel naar één zijde van het voertuig, dat het voertuig hierdoor niet meer goed bestuurbaar is.