1 augustus 2021

Politie Fryslân waarschuwt voor telefoonscammen

FRYSLAN – De politie waarschuwt voor oplichters die mensen thuis bellen en beweren dat er schadelijke software op hun computer staat. Landelijk zijn bij de politie meerdere meldingen binnengekomen over personen die zich uitgeven als een medewerker van “een groot computersoftwarebedrijf”.

In gebrekkig Engels wordt beweerd dat de gebelde persoon schadelijke software op zijn of haar computer heeft staan en dat dit via de telefoon is op te lossen. Door een programma op de computer te downloaden zou ‘het probleem’ verholpen worden. “Dit verhaal is echter niet waar. Door deze manier van handelen en de software te downloaden, krijgt de ‘medewerker’ toegang tot al uw computergegevens met alle gevolgen van dien.

Tot nu toe is er geen informatie bekend dat mensen gedupeerd zijn door deze manier van oplichting. Het computersoftwarebedrijf belt nooit over schadelijk software. Ook in Fryslân kwam een melding bij de politie binnen. De politie vraagt u deze vorm van oplichting te melden. Men noemt dit ook wel oplichting door Social Engineering.

Geef een antwoord