OM eist 8 jaar cel voor woningoverval Oosterwolde

OOSTERWOLDE – Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen van 8 jaar geëist tegen een 28-jarige man en een 30-jarige man die verdacht worden van een gewelddadige overval op een woning in Oosterwolde. Tegen een 24-jarige vrouw werd 6 jaar cel geëist. Een vierde verdachte hoorde voor medeplichtigheid aan de overval 36 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

“De verdachten hebben op 22 februari 2011 een brute woningoverval gepleegd. Bij hun jacht op geld hebben ze de vijf personen die op dat moment aanwezig waren in de woning een zeer traumatische ervaring bezorgd,” aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting. De slachtoffers werden vastgehouden, ze zijn bedreigd met vuurwapens en werden één voor één ondervraagd. Daarnaast werd één van de bewoners gekneveld en mishandeld.

Omdat het een overval op een woning betreft en één van de slachtoffers de vrijheid is ontnomen, past het OM bij de strafeis de strafverhogende maatregel toe. Overvallen hebben een enorme impact op slachtoffers en hun omgeving en zorgen voor een ernstig gevoel van onveiligheid in de maatschappij. In het bijzonder wanneer de overval heeft plaatsgevonden in de woning van het slachtoffer, een plek waar iemand zich bij uitstek veilig moet voelen.

De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde de 30-jarige man en de 24-jarige vrouw eerder tot gevangenisstraffen van respectievelijk 8 en 6 jaar. Deze verdachten gingen in hoger beroep. De rechtbank sprak de 28-jarige verdachte en de 19-jarige medeverdachte vrij. In deze zaken stelde het OM hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) op 2 augustus 2012.